Mikä on Ympäristövahti?
Ympäristövahti on Hyvinkään kaupungin ympäristötyön seurantaan kehitetty työkalu. Vahdin avulla ympäristötyön etenemistä voidaan seurata avoimesti ja konkreettisella tasolla. Ympäristövahdin tiedot on koottu Hyvinkään ympäristöohjelmasta 2023–2027, pohjavesien suojelusuunnitelmista, hulevesiohjelmasta sekä ilmasto- ja energiatoimien vuosikellosta. Ympäristövahti kokoaa näiden ohjelmien ja suunnitelmien tärkeimmät tavoitteet yhteen paikkaan.
Ympäristötyötä edistetään edellä mainittujen ohjelmien pohjalta muotoiltujen toimenpiteiden, sekä niiden alaisten tehtävien ja mittarien pohjalta. Toimenpiteitä, tehtäviä ja mittareita päivittää kunkin alan asiantuntija kaupungilta. Toimenpiteitä ja tehtäviä päivitetään edistymisen tilan kautta. Mittareita puolestaan päivitetään tilastoidun mittadatan avulla. Jokaisen mittarin tiedoissa kerrotaan lähde, josta esitetty data on saatu.
Ympäristötoimet on jaoteltu Ympäristövahdissa teemoihin, aihealueisiin ja tavoitetiloihin. Teemoja tarkastelemalla voidaan seurata toimenpidekokonaisuuksien edistymistä. Jokaisen teeman alla on 1–5 aihealuetta, jotka jaottelevat toimenpiteitä teemoja pienempiin ryhmiin. Lisäksi kaikki Hyvinkään kaupungin toimenpiteet on jaoteltu YK:n Agenda 2030 mukaisiin kestävän kehityksen tavoitteisiin. Näiden tavoitetilojen avulla voidaan tarkastella, miten kaupunki on huomioinut kansainväliset kestävän kehityksen tavoitteet toimissaan.
Ympäristövahdin tekninen toteutus
Ympäristövahti on rakennettu Microsoftin Power Platform -työkaluilla. Palvelun teknisen toteutuksen on tehnyt Forward Forever Oy. Palvelun ylläpidosta ja kehittämisestä vastaa Hyvinkään kaupungin Ympäristöpalvelut sekä Tietohallintopalvelut.
Usein kysytyt kysymykset
Strategiset mittarit kuvaavat suurta ilmiötä tai Hyvinkään kaupungin päätöksenteon kannalta oleellisimpia ilmiöitä. Kaikille strategisille mittareille ei ole määritetty yksittäistä toimenpidettä tai aihealuetta, sillä strategiset mittarit voivat kertoa esimerkiksi kokonaisen teeman edistymisestä.
Toiminnalliset mittarit kuvaavat jotakin pienempää ilmiötä, jota voidaan yksittäisellä toimenpiteellä säädellä.
Apumittarit puolestaan kuvaavat vain jotakin pientä osaa ilmiöstä. Apumittari voi kuvata esimerkiksi kaupungin yhdellä alueella tapahtuvia asioita.